1431533.jpg
Pitkästä aikaa ajattelin taas tehdä leipää itse. Tämän parempaa leipää en toistaiseksi osaa leipoa. Jotkut ovat kohteliaisuuttaan käyttäneet leivästä otsikon mukaista nimitystä.

5 dl vettä
2 tl suolaa
1,5 rkl siirappia
1 dl vehnäleseitä
2 dl kaurahiutaleita
1 pss (11-12 g) kuivahiivaa
8- dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Sekoita kuumaan veteen suola ja siirappi. Lisää leseet ja hiutaleet ja vatkaa taikinaan vähän ilmaa. Lisää vähän vehnäjauhoja, kuivahiiva, vehnäjauhoja ja vatkaile taas. Lisää sitten vähitellen jauhoja ja loppupuolella öljykin. Itse vaivaan taikinan aina käsin, jolloin ei yleensä ole vaaraa, että taikinasta tulisi liian kovaa, sillä taikina saa jäädä hieman löysäksi. Annetaan kohota taikinana puolisen tuntia ja vaikkapa reikäleiviksi taputeltuna toiset puoli tuntia. Paistetaan 200 asteessa sopivan värisiksi.